Google heeft wat nieuws. Deze week kunnen we Google’s “knowledge graph” verwachten in Nederland. In Engeland draait het al een jaar en nu is Nederland dus aan de beurt om ook gebruikt te maken van de nieuwe functionaliteit bij het zoeken.Zodra er gezocht wordt, krijg je meer relevante informatie dan eerst terug. Als je bijvoorbeeld zoekt naar een bepaalde stad, dan krijg je direct het inwoneraantal te zien en worden ook kruisverwijzingen getoond. Denk daarbij aan een stad elders ter wereld met dezelfde naam, of iets dat indirect met deze stad te maken heeft. Je kunt ook op naam van een persoon zoeken en krijgt dan een biografie te lezen. Google zegt dat veel informatie uit Wikipedia komt en ook van het CIA Factbook.

Het is interessant om te zien hoe Google in de loop van de tijd zoveel extra’s heeft kunnen koppelen aan een zoekfunctie. Google’s uitgangspunt daarbij was en is dat je sneller antwoord krijgt op je vragen. De resultaten die getoond worden bestaan niet alleen uit tekst, maar ook uit beelden, grafieken, video en andere web elementen.

Deze video geeft een goed beeld van de mogelijkheden

Ik denk dat het niet alleen interessant is om als persoon meer te leren, maar ook als bedrijf. Denk daarbij aan het inwinnen van meer informatie over de directe concurrent of welke potentiële klanten je kunt werven zodra je zoekt binnen een bepaalde branche. Voor een onderneming zal dit al gauw uiterst waardevolle informatie zijn. Leve de vooruitgang!