YOUR DAILY
BRAND
ACTIVATORS

Klantcontact via WhatsApp; het moment is daar!

Appen met uw consument, dat moet zeker kunnen in het jaar 2016?! Wat zijn nu eigenlijk de voor- en nadelen van het zakelijk WhatsAppen?

Wellicht bent u zelf ook actief via dit mobiel communicatiekanaal. Het medium kent namelijk alleen al in Nederland 9,5 miljoen gebruikers. Dat gebruikersaantal neemt zelfs nog verder toe, dus spoedig zal het magische aantal van 10 miljoen aangetikt worden.

WhatsApp is eenvoudig te integreren in de huidige communicatiestructuur van uw onderneming. Voordat we’ in de uitvoering springen’ zullen we eerst enkele redenen geven tot zakelijk gebruik ervan. Om te beginnen; WhatsApp draagt een persoonlijke sfeer. Contact vindt namelijk individueel met gepaste discretie plaats. Waarschijnlijk is dit ook het meest flexibele communicatiemiddel dat we vandaag de dag kennen. Mensen verwachten kort na het versturen van een bericht al een reactie terug. Zo ontstaat er wederzijdse communicatie en komt er een daadwerkelijk (klant)relatie tot stand.

Er zijn enkele aandachtspuntjes waarop u dient te letten. De consument zal u als eerste als contactpersoon moeten toevoegen op WhatsApp. De consument zal de eerste stap moeten zetten en u benaderen, in plaats van andersom. U dient dus uw bereikbaarheid via dit kanaal met andere communicatietools uit te dragen. Het eerste contact met uw prospect of klant op WhatsApp is ongelofelijk belangrijk, het moet namelijk in een keer goed gaan. Een vriendelijke en persoonlijke reactie doet het altijd goed. Als bedrijf kunt u op WhatsApp zeker geen negen tot vijf mentaliteit aannemen; bereikbaarheid vraagt om ruime ‘openingstijden’. Dit wil trouwens niet zeggen dat u 24 uur per dag, 7 dagen in de week aan WhatsApp gekluisterd moet zitten als onderneming. Het is ten dele afhankelijk van de beschikbaarheid van uw doelgroep. Wanneer zij grotendeels in de avonduren tijd ziet om met u contact op te zoeken, is het natuurlijk niet handig om slechts s’ ochtends en/of ’s middags bereikbaar te zijn.

WhatsApp wordt momenteel nog grotendeels uitsluitend privé gebruikt. Dit wil zeggen dat er voor commercieel gebruik nog veel kansen liggen. U moet WhatsApp echter niet gaan zien als de vervanger van bijvoorbeeld e-mail. WhatsApp-gebruikers staan namelijk niet open voor massa’s aan push-berichten. Het grote effect van zakelijk WhatsApp-gebruik zien we intussen bij bedrijven als CoolBlue, Essent en De Hypotheker. Communicatie met klanten via WhatsApp is echter beslist niet alleen voor grotere bedrijven weggelegd. Zo is tegenwoordig zelfs een lokaal sportcentrum als het Sportiom te ’s-Hertogenbosch met WhatsApp bereikbaar. Het is simpelweg een kwestie van de voorzieningen en fysieke infrastructuur treffen.

Wilt u meer weten over deze succesversnellende trend? Neem dan contact op met DailyBrand, wij helpen u graag op weg om dit communicatiekanaal trotsvast te integreren in uw onderneming.

Gratis magazine