WhatserOndanks het groot aantal locatieapplicaties, denkt Whatser met een mobiel platform voor bedrijven succesvol te kunnen zijn. Concurrerende locatieapplicaties als Foursquare, Gowalla, Google Latitude en Facebook Places, maken geen of nauwelijks winst. De twee Nederlandse oprichters van startup Whatser, verwachten binnen één jaar 1 miljoen gebruikers te hebben. Daarnaast hopen ze dit jaar, met een omzet van minimaal 1,5 miljoen euro, zonder verlies af te sluiten.

Whatser
Whatser is een applicatie voor smartphones. Met behulp van deze applicatie kunnen gebruikers hun favoriete ‘spots’ verzamelen, om deze vervolgens te delen met het netwerk. Men krijgt voorkeuren en aanbevelingen van vrienden te zien op basis van hun locatie. Het is raadzaam om een voldoende talrijk netwerk op te bouwen.

Platform
De startup heeft een mobiel marketing platform ontwikkeld voor bedrijven. Bedrijven ontvangen tegen een kleine vergoeding per maand een eigen profiel. Een dergelijk profiel geeft bedrijven de gelegenheid om te communiceren met de gebruikers. Op deze manier ontvangen gebruikers bijvoorbeeld een speciale aanbiedingen, nieuws of andere informatie van hun favoriete spots. Daarnaast wordt er bij het bedrijf een QR-marker geplaatst. Door deze QR-marker te scannen kunnen gebruikers de ‘spot’ eenvoudig toevoegen aan hun lijst favoriete locaties. Het idee is dat loyale klanten beloond worden.

Toekomst
Onder andere de onderstaande video’s moeten Whatser helpen bij het realiseren van de doelstellingen. Voor het behalen van die 1 miljoen gebruikers, dient Whatser nog 880.000 nieuwe gebruikers te werven. Of zij inderdaad deze doelstelling gaat waarmaken valt te bezien. Mijn verwachting is dat Whatser afhankelijk is van het succes en de ontwikkelingen bij de concurrenten FourSquare en Facebook places. Vanwege het feit dat locatieapplicaties voor een groot deel afhankelijk zijn van een uitgebreid netwerk, zal de belangrijkste succesfactor het aantal gebruikers zijn. Ik neem namelijk niet de moeite om drie verschillende locatieapps te gebruiken, dus gebruik ik die waar de meeste vrienden zitten. En juist op dit vlak loopt bijvoorbeeld FourSquare met 7 miljoen gebruikers nog ver vooruit. Wat verwacht u van Whatser? En maakt u gebruik van een locatieapplicatie? Ik verneem graag uw reactie.