Nog net voordat we massaal gezamenlijk het nieuwe jaar inluiden, kijken wij graag met u terug op 2016.

Dit was zonder twijfel weer een bewogen jaar. Waar de economie enigszins aantrekt, zien we dat de competitie binnen vele markten verder verlevendigd is. Door toegenomen prijstransparantie, verdergaande digitalisering en de wens om volumes te maken moest er in veel gevallen meer voor minder geleverd worden. Dat heeft links en rechts om flinke extra inspanningen en offers gevraagd.

Hoe heeft u dit jaar ervaren? Bent u als ondernemer gegroeid? Is uw onderneming gegroeid? Heeft uw organisatie de essentiële stappen gemaakt om andere aanbieders op relevante terreinen voor te blijven? En valt uw positionering nog onverminderd haarscherp te duiden?

Omdat we leven in een wereld waarin alles in sneltreintempo verandert, is het moeilijk om bij te blijven. Laat staan voorop te lopen. Dit geldt ook voor uw positionering. Het is raadzaam om iedere twee tot vier jaar grondig te beoordelen welke plek u inneemt in het brein van uw doelgroep. Is dat de breinpositie die u eerder geformuleerd heeft? Is dat de plek die de klant en prospect voldoende in beweging zet en houdt? Beweging in uw richting, wel te verstaan.

Niet iedereen is er het afgelopen jaar in geslaagd om voldoende klanten in beweging te houden. Zo zal het u zeker niet ontgaan zijn dat Vroom en Dreesmann, beter bekend als V&D, uit het straatbeeld is verdwenen. Heeft u ook het vertrek van reisbureauketen Holland International meegekregen? En neem nu Winkelketen Willemsen mode. Die heeft na ruim tachtig jaar historie moeten besluiten om de 9 filialen te sluiten. Het rijtje met bekende en minder bekende winkelketens die 2017 niet mogen meemaken is beduidend langer.

Er ligt niet voor iedereen een toekomst weggelegd. Tijdig anticiperen was, is en blijft het devies. En nee, dat is niet eenvoudig in zo’n snel veranderende omgeving. Wat dat betreft zal 2017 voor ons allen weer veel in petto hebben. Een behouden vaart gewenst. Maak er een heel mooi jaar van! En bedenk; een nieuw jaar betekent nieuwe kansen.