Het is alweer december: dé maand waarin sfeer en bij elkaar komen centraal staan. De laatste deadlines en campagnes worden afgerond, de balans van het afgelopen jaar wordt opgemaakt en we bereiden ons voor op de feestdagen. Het is ook de tijd om na te denken over nieuwe mogelijkheden en kansen.

Ter inspiratie: hier zijn drie trends die we in 2017 zeker (vaker) gaan tegen komen.

#1 Live Video

Facebook kwam onlangs met de nieuwe functie: Facebook Live. Hiermee kun je precies laten zien wat je op dat moment aan het doen bent door middel van een live video. Grote bedrijven streamen inmiddels belangrijke evenementen en tijdens de verkiezingscampagne in de Verenigde Staten maakte ook Donald Trump gebruik van Facebook Live.

Live streaming zal in 2017 nóg belangrijker gaan worden bij social media. Deze ontwikkeling betekent dat we nóg creatiever moeten worden met actuele updates. Denk dan bijvoorbeeld aan live een kijkje achter de schermen nemen of live vraag en antwoord sessies. Sociale media gaan hierdoor een boost krijgen. Live video gaat een grote rol spelen in de ‘social’ beleving in 2017!

#2 Chatbots

Door de toename van het aantal apps wordt het voor bedrijven en ontwikkelaars steeds moeilijker om onderscheidende apps te leveren, maar ook wordt het steeds moeilijker voor mensen zoals jij en ik om te ontdekken. Vanwege de honderdduizenden apps die beschikbaar zijn zien we soms door de bomen het bos niet meer.

Chatbots worden genoemd als de opvolgers van apps. We hebben allemaal vast al weleens gehoord van de virtuele assistenten Siri, Google Now en Cortana. Wat opvallend is aan deze ontwikkeling is dat er sterk wordt ingezet op ‘’conversational interfaces’’. Met andere woorden: het vinden van informatie door een ‘’persoonlijk gesprek’’ tussen mens en machine. Dat wil zeggen dat er niet per se meer gebruik wordt gemaakt van zoekgiganten zoals Google voor het vinden van informatie. Het is dus van groot belang dat uw informatie makkelijk en snel bereikbaar is voor digitale zoekers.

#3 Social Selling

Deze trend is er natuurlijk al even, maar gaat in 2017 vaker terug komen. Het is bij Social Selling de kunst om klanten naar jou toe te laten komen door online kennis via een aantal sociale wegen te delen. Het doel hiervan is nieuwsgierigheid wekken. Mensen geven namelijk niet langer meer om de harde verkoopskills van verkopers die zich niet in de klant kunnen of willen verplaatsen. Belangrijk is om op een warme en persoonlijke manier je doelgroep te bereiken om uiteindelijk tot een afspraak te komen.

Durf je kennis te delen, durf jezelf te laten zien, zonder te veel op te scheppen. Neem mensen mee in je verhaal!

Een mooi 2017 gewenst!