Steeds vaker laat de consument zich leiden door onafhankelijke aanbevelingen en zekerheden zoals het Thuiswinkel waarborg en Trustpilot. Ook Google gaat hierin mee met het Google Trusted Store programma. Dit verzekert consumenten van een positieve online shopping experience.

De Google Trusted Stores badge is hét teken van vertrouwen in de webshop. Het geeft consumenten de garantie dat hun bestellingen op tijd worden verzonden en problemen gerelateerd aan een bestelling snel worden behandeld. Deze badge ontvangt een shop indien deze aan de criteria van Google Trusted Stores voldoet. Niet alleen geeft het kopers zekerheid, ook webwinkels zelf profiteren! Webshops met een keurmerk van Google Trusted Stores zullen beter geïndexeerd gaan worden dan webshops zonder keurmerk. De badges zullen te zien zijn in uw webwinkel en later ook in de Google zoekresultaten. Door met de muis over de badge te bewegen kan de consument direct informatie inwinnen over de webshop. De gegevens die getoond worden is een combinatie van de eigen gegevens en de door Google verzamelde gegevens.

Vooralsnog is het keurmerk gratis, hoewel er in de VS bekend is dat Google zal stoppen met de gratis opname. Wat dit voor Nederland tot gevolg heeft is nog niet duidelijk. Google Nederland heeft al laten weten dat men bij voorkeur alleen adverterende webshops toegang zal verschaffen.

Consumentenbescherming
Het keurmerk wordt alleen toegekend aan webshops die voldoen aan een aantal voorwaarden. Wanneer de webshop hieraan voldoet, kan Google de consument helpen problemen op te lossen wanneer deze optreden. Dit kan tot 60 dagen na aankoop. Google geeft aan voor $1000 garant te staan.

Bent u een Google Trusted? Alle eisen van Google op een rijtje:
• 28 dagen, minimaal 500 orders.
• De verzending moet binnen 10 dagen.
• Minimaal 90% moet binnen de aangegeven 10 dagen ontvangen zijn.
• Binnen 24 uur moet er gereageerd worden op vragen van klanten.
• Niet meer dan 6% van de bestelling mag worden geannuleerd.
• En 50% van alle bestellingen moeten een track en trace nummer hebben.

Voldoet u aan al deze eisen dan krijgt u de badge. Vervolgens zal Google de webshop voortdurend controleren. De criteria staan vast en alleen het aantal orders mag terugzakken naar 200 per 28 dagen.

Extra verkopen
Het keurmerk kan conversie verhogen. Let wel, wanneer een concurrent zijn/haar orders sneller verwerkt, levert en/of beantwoordt is het voor de consument een eenvoudige keuze om voor de ander te gaan. Een lijst van succesverhalen kunt u hier lezen.

Blijf op de hoogte
Wilt u uw webshop alvast aanmelden voor Google Trusted Stores? Schrijf u dan nu in en Google houdt u op de hoogte, zodra dit keurmerk ook in Nederland beschikbaar is. Heeft u vragen? Ik ben u graag van dienst!