YOUR DAILY
BRAND
ACTIVATORS

Zeker weten dat u creatief bent!

Creativiteit wordt vaak gezien als een talent waarover een aantal gelukkigen onder ons beschikt. Een talent waarmee je geboren wordt. Maar niets is minder waar, iedereen kan creatief worden! Hoe dan? Heel simpel, door te oefenen! Hoe meer je oefent, hoe creatiever je zult worden. Creatief denken is essentieel om originele oplossingen te vinden voor problemen en om vernieuwingen te kunnen realiseren. Als je denkt verwerk je informatie. Ons brein is zo slim dat het succesvolle denkmethodes opslaat om een volgende keer weer te gebruiken. Heerlijk efficiënt, alleen niet zo creatief. Want bij creatief denken gaat het juist om het doorbreken van de standaard denkpatronen. Alleen als je loskomt van het voor de hand liggende ontstaan er fantastische, nieuwe mogelijkheden. Je moet dus de patronen doorbreken en anders gaan denken. Dit lukt je door te oefenen. Veel en vaak. Hier zijn verschillende methodes voor.

Om te beginnen… met creatief denken kan je jezelf de komende tijd eens de volgende belangrijke vraag stellen:

hoe kan ik dit ook anders zien?
Stel dat je een probleem niet als een nadeel ziet, maar als een voordeel, wat gebeurt er dan? Of als je de voordelen juist ontzettend overdrijft? Waar denk je dan aan? Hoe kan je je verhaal vertellen zonder woorden? Dus alleen met beelden? Kan je een metafoor gebruiken? Aan welke spreekwoorden denk je? We zijn van nature geneigd om zoveel mogelijk te willen vertellen, maar wat gebeurt er als je wat (of een heleboel) weglaat? Hoe zou een ander naar de situatie kijken, bijvoorbeeld een kind of een bejaarde? Kan je misschien humor toepassen, er een grapje van maken? Is de vorm te veranderen? Welke nieuwe mogelijkheden ontstaan er zo? Welke emotie kan je toevoegen om het te verduidelijken?

Door jezelf bewust anders na te laten denken, kom je vanzelf op nieuwe denkrichtingen. Belangrijk hierbij is om niet te stoppen zodra je denkt: nu heb ik een goed idee bedacht! Nee, dan begint het creatieve denken pas. Je zult merken dat het beste idee nog moet komen. Ga dus verder totdat je een handvol verschillende ideeën hebt verzameld.

Gratis magazine