Artsen, vakkenvullers, magazijnmedewerkers of mensen die op het kinderdagverblijf werken kunnen natuurlijk niet thuiswerken. Sterker nog, deze zijn in deze tijd nóg harder nodig dan dat ze al waren. Maar mensen met een beroep zoals boekhouder, tekstschrijver, web- of grafisch designer kunnen over het algemeen prima vanuit huis werken. Door de uitbraak van het coronavirus wordt er een appél op ons gedaan om dit ook zoveel mogelijk te doen.

In eerste instantie klinkt dat thuiswerken nog zo gek nog niet. Lekker in je eigen omgeving, geen files, geen afleiding door je collega’s en je hoeft niet strak in pak. Klinkt goed, toch? Maar vergeet niet dat je thuis met net zoveel – of misschien zelfs wel meer – afleidende factoren te maken hebt. De tuin of het balkon dat met dit zonnige weer jouw naam bijna lijkt te roepen, dat huishoudelijke klusje dat al zo lang is blijven liggen, even FaceTimen met je vriendin die net bevallen is of tussendoor even een kopje thee of koffie doen met je gezellige tante of buurman. En dan hebben we het nog niet eens gehad over die drukke kinderen om je heen, want óók zij zitten nu natuurlijk thuis.

Ook wanneer je vanuit huis werkt moet je natuurlijk gewoon je werk goed doen en je uren maken die je normaal gesproken op kantoor maakt. Omdat we nu (bijna) allemaal in hetzelfde schuitje zitten leek het ons een goed idee om wat tips op een rijtje te zetten om thuiswerken zo efficiënt mogelijk te maken!

1) Lose your pyjamas!
Kleed jezelf ‘s ochtends gewoon aan alsof je écht de deur uit moet om met de auto of fiets naar je werk te gaan. We begrijpen natuurlijk erg goed hoe verleidelijk het is om lekker in je pyjama met een kop koffie achter je computer te gaan zitten. Maar hiermee blijf je onbewust in de relaxmodus hangen en dat is niet productief.

2) Maak een to-do-lijstje
Thuiswerkers hebben soms moeite om hun werkdag af te sluiten. Nog even dit klusje afmaken, alvast een beginnetje daar maken en tóch nog even dat ene mailtje versturen. Je blijft het idee hebben dat je nog niet klaar bent. Om dit gevoel te voorkomen maak je dus een to-do-lijstje voor jezelf. Of deze wordt door je leidinggevende gemaakt, dat kan ook. Anyway, hier staan realistische taken voor die dag of week op. En heb je iets af? Doorstrepen maar! Dat geeft voldoening, biedt overzicht en zo weet jij precies wanneer je je computer uit kunt zetten!

3) Plan ook je pauzes in
Het klinkt zo logisch, maar toch is dit één van de grootste valkuilen van thuiswerken. Plan dus een paar korte momenten in voor afleiding. Maak een ommetje, ruim de vaatwasser uit of gooi er even snel een wasje in. Op kantoor loop je ook regelmatig van en naar het koffieapparaat of maak je een grapje met je collega’s tussendoor. Daarna kun je weer met een frisse blik verder met je werk.

4) Maak duidelijke afspraken met je omgeving
Thuiswerken betekent niet dat je je kinderen constant aandacht kan geven of lekker een middagje met je huisgenoot kunt bingewatchen. Maak dus duidelijke afspraken met de mensen in je omgeving zodat ook zij weten waar ze aan toe zijn en jij niet steeds onnodig gestoord wordt. Een handige tip is bijvoorbeeld om met je kinderen af te spreken dat zij je niet kunnen storen wanneer jij een koptelefoon op je hoofd hebt. Dat zij in dat geval met hun vragen bij degene terecht kunnen die er dan is om op de kinderen te letten. Daarna sta je weer volledig tot hun beschikking!

Leuk dat je onze blog hebt gelezen. Hopelijk heb je wat aan de gegeven tips. ”Ook wij werken vanuit diverse locaties vanuit huis. Wij denken in oplossingen en sparren graag met je mee om naar (nieuwe) mogelijkheden voor jouw merk of bedrijf in deze bijzondere tijd op zoek te gaan. Dus kom maar op met die uitdagende opdracht!’’

Succes iedereen!