We hebben het op deze plek al vaker gehad over creativiteit. Creatief denken is essentieel om originele oplossingen te vinden voor problemen en om vernieuwingen te kunnen realiseren.

Het filmpje ‘Creativity requires time’ http://www.youtube.com/watch?v=VPbjSnZnWP0 laat op een mooie manier zien wat tijd voor creativiteit kan betekenen. Tijd is niet per se een voorwaarde voor creativiteit, maar geeft je in ieder geval de kans om langer bij een vraagstuk stil te staan. Is deze tijd er niet, dan kom je vaak tot een oplossing die voor de hand ligt. Een oplossing waarvan je zeker weet dat het binnen de gestelde tijd en eventuele andere kaders past en waarvan je weet dat de oplossing voldoende is. Je kiest dan de meest zekere en meest efficiënte oplossing. Op zich lijkt daar niks mis mee, maar dit is dan zelden de beste oplossing!

Tijd zorgt ervoor dat je langer over een oplossing kan nadenken. Daagt je uit om anders te kijken naar een vraagstuk. Ook kan je allerlei oplossingen, goed of niet goed, voor de hand liggend of gek de revue laten passeren. Soms zet iets wat in eerste instantie een gek idee lijkt je verder aan het denken, om vervolgens uit te komen bij een fantastisch idee. De eerste oplossing is vaak niet de beste.

Creatief denken raakt iedereen, want overal worden er plannen gemaakt en beslissingen genomen. Goed werk heeft tijd nodig! Neem die (creativi)tijd!