Een klein geel papiertje met plakrand. Iedereen kent dit stukje papier en gebruikt het wel eens. Zelfs wel vaker dan eens. Zo simpel als wat, en toch geniaal. De post-it. Het begon met een mislukte sterke lijm en een boekenlegger met plakrand. Uiteindelijk ontstond het zelfklevende notitievelletje.

Het bedenken van een geniaal idee is niet gemakkelijk. Hier moet tijd en ruimte voor zijn. Hou af en toe wat tijd vrij om gewoon na te denken. Je geest werkelijk de vrije loop te laten. Om lukraak wat ideeën en mogelijke toepassingen op te schrijven. Zorg voor een omgeving waarbinnen ruimte is om buiten de gebaande paden te lopen. Om creatief te denken, om eens wat anders te proberen. En sta open voor nieuwe ideeën.

Een goed idee, is een begin. Maar niet meer dan dat. Ideeën moeten altijd verder worden uitgebroed. Zijn het startpunt van waaruit een idee beter kan worden. Aan nieuwe ideeën moeten we vaak even wennen. Oordeel daarom niet te snel, maar neem de tijd, laat het sudderen. Later volgt er een aanvullend of verbeterd idee. Goede ideeën zijn nu eenmaal nog niet geniaal. Maar door tijd en ruimte kunnen ze wel doorgroeien tot geniaal.

Ook wat betreft de post-it is het idee verder ontwikkeld. Gelukkig maar, anders hadden we nu een weinig gebruikte boekenlegger met een plakstrookje gehad. Geef creativiteit dus echt de ruimte. Laat ideeën groeien, van goed naar briljant. Van mislukte lijm tot geniale post-it.