Vandaag is het 30 april, voorheen Koninginnedag. Afgelopen zaterdag vierden we in Nederland voor de eerste keer Koningsdag. Geen compleet nieuwe traditie aangezien deze feestdag al vanaf 1890 wordt gevierd, al dan niet met een wisselende naam en datum. En waarvan de koningsblauwe blauwdruk voor deze dag de laatste jaren al helemaal is geperfectioneerd.

Toch gaat deze dag zichzelf vanaf volgend jaar onderwerpen aan een nieuwe positionering. Er zijn voor deze dag nu al nieuwe tradities in het leven geroepen, zoals de Koningsspelen voor basisschoolkinderen en het gezamenlijk ontbijt. Vanaf volgend jaar zal een kleinere delegatie van de koninklijke familie de feestdag bijwonen. Kleine veranderingen om mee te gaan met de tijd en tijdsgeest. Welke veranderingen er nog volgen zullen we volgende Koningsdag zien.

Voor de feestvierende Nederlanders maken deze veranderingen weinig verschil. Zij hijsen zich in oranje en beleven deze dag zoals vanouds; een dag waarop gezelligheid, folklore en samen probleemloos feest vieren de boventoon voeren. Waarin we nader tot elkaar komen. Een traditie waarin we ons als Nederlanders ook onderscheiden. Iets om trots op te zijn.