YOUR DAILY
BRAND
ACTIVATORS

Helder verhaal RedBull

Helder verhaal RedBullWie onze Twitteraccount @DailyBrand volgt, heeft ruim een week geleden al in een tweet kunnen lezen dat managers er goed aan doen om niet zozeer te blijven communiceren over producten en/of diensten, maar dat zij dienen na te denken over de emotionele betekenis hiervan. In het vorige artikel op onze weblog, heeft u eveneens kunnen lezen hoe belangrijk deze laatstgenoemde waarde is. In dit artikel laten we aan de hand van een helder voorbeeld, te weten RedBull, zien dat deze benadering daadwerkelijk werkt in de praktijk.

RedBull is een energiedrankje dat afstamt van het Thaise drankje ‘Krating daeng’ (dit is Thais voor Rode Stier). Deze oppepper bevindt zich in een markt waarin zich enorm veel concurrentie bevindt. Toch weet dit merk in 2009 een marktaandeel in Nederland te bemachtigen van maar liefst 90%. Natuurlijk is dit een geweldige prestatie. Maar op welke wijze heeft zij dit bereikt? Één ding is zeker, dit resultaat is niet te danken aan een onderscheidend product of omdat RedBull prijstechnisch aantrekkelijk is. RedBull is namelijk met minimaal €1,20 per blikje (in de supermarkt), sowieso driemaal hoger in prijs dan concurrerende energiedrankjes. Daarmee is RedBull verreweg het duurste niet-alcoholische drankje ter wereld. De concurrerende producten zijn praktisch identiek aan die van RedBull. Het aanzienlijke marktaandeel van RedBull is dus het resultaat van het verhaal wat zij communiceren.

Het verhaal van RedBull wordt al jaren ondersteund met de slogan: ‘RedBull geeft je vleugels’. Deze slogan duidt op de stimulerende werking van RedBull. RedBull’s verhaal wordt ook vertaald naar allerlei activiteiten. Enkele voorbeelden hiervan zijn: RedBull Air Race World Series, Red Bull Crashed Ice en het sponsoren van diverse atleten en sportteams. Deze activiteiten sluiten naadloos aan op de doelgroep. De doelgroep is te omschrijven als; gemotiveerde, actieve en dynamische mensen die zowel mentaal als fysiek fit willen zijn. RedBull geeft men het gevoel van een avonturier. Indirect zegt het over de gebruikers dat zij van uitdagingen houden, sportief zijn ingesteld en tevens beschikken over veel intelligentie en zelfvertrouwen.

In de praktijk blijkt RedBull geen enkele invloed te hebben op het concentratievermogen en op de cognitieve prestaties van gebruikers. Ook op de sportprestaties heeft het niet of nauwelijks invloed. Ondanks dat RedBull mensen dus geen vleugels geeft, gaat dit verhaal er bij de consument in als gesneden koek en is men bereid een hoge prijs te betalen voor een bepaald product op basis van emotionele waarde die men er aan hecht. Dat is een helder verhaal, toch?!

Gratis magazine