Echt Amerikaans. Het zit ons niet in de genen. Sterker nog, we zetten ons er liever ver van af. In Nederland hanteren wij bij voorkeur het principe ‘eerlijkheid duurt het langst’ en ‘doe maar normaal dan doe je al gek genoeg’.

De angst voor social media… De angst om fouten te maken… De angst om negatief beoordeeld te worden… Al deze angst houdt ons stil.

Maar is het niet gewoon een gebrek aan zelfvertrouwen? Houden we onszelf niet onnodig klein? We kennen ook het spreekwoord ‘brutale mensen hebben de halve wereld’. Brutaal of zelfverzekerd? En wat is er mis met zelfverzekerd zijn?

Wordt het (zakelijke) leven niet veel makkelijker als we het zelfverzekerd en positief bekijken? Wordt ondernemen niet veel eenvoudiger als we overtuigd zijn van onszelf, en niet vooral beren maar juist kansen zien? En wordt het dan geen tijd om mensen die kansen zien daarvoor te belonen?! Met enthousiasme. Met zelfvertrouwen.

Deze mensen moeten hun zelfvertrouwen en ondernemerschap aanvankelijk wellicht ‘faken’, maar belonen we ze hiervoor, dan worden ze het echt. Op basis van een ambitie. Met behoud van geloofwaardigheid. Het glas is halfvol. Helemaal zo gek nog niet. Toch? Fake it till you become it!