Ideeën… de ene keer komen ze sneller aan de oppervlakte dan de andere keer. Wachtend op het grote ‘Eureka’ moment vraag ik mijzelf wel eens af of ik dit proces kan versnellen, of gewoon geduld moet hebben. Geduld dat er niet altijd is door dringende deadlines en afspraken. Is er een bepaalde manier om meer ideeën te genereren en zo de zogenaamde ‘ideeënmachine’ aan te zetten?

Het is wetenschappelijk bewezen dat ideeën niet ineens vanzelf komen, helaas. Ons onderbewustzijn schijnt er al langere tijd mee bezig te zijn, variërend van een paar dagen tot zelfs een paar maanden! Door verschillende prikkels in ons leven, kan er uiteindelijk een fantastisch idee worden gevormd. Nu is het dus de kunst om deze ideeën naar de oppervlakte te halen en te documenteren voordat ze weer verdwijnen. Maar hoe? Lees hier de 5 tips:

1. Noteer alles;
Wanneer u een idee heeft dat totaal niet relevant is, voor dit moment, noteer het dan alsnog. Wat nu niet van pas komt, is volgende maand het ontbrekende puzzelstukje!

2. Vind de juiste plaats of activiteit;
De meest briljante ideeën kunnen op de raarste momenten tot ons komen. Denk hierbij aan een rustige wandeling, heftige work-out, autorijden, in bed of zelfs onder de douche. Zoek uw favoriete plek of activiteit op en spoor uzelf aan om creatief na te denken.

3. Begin gewoon;
Staart u nog steeds naar een leeg papier? Begin dan met wat in u opkomt! Een simpele tekening, een stuk tekst… zodra u het uitwerkt op papier komt er ruimte in uw hoofd voor nieuwe ingevingen.

4. Kies een willekeurig woord;
Neem een woord dat in u opkomt, schrijf het op en werk vanuit daar verder. Welke associaties heeft u bij het woord en hoe kunt u het koppelen zodat het een uitstekend idee wordt? Gebruik het woord als zoekterm en bekijk de gerelateerde afbeeldingen om zo inspiratie op te doen.

5. Ontspan;
Wil het allemaal nog niet lukken? Dan zit uw hoofd misschien te vol. Neem even een moment voor uzelf: ontspan. En wie weet zit er sneller een nieuw, fris idee in uw hoofd dan u had verwacht!

Briljanten ideeën zijn schaars en de momenten waarop we ze nodig hebben juist talrijk. Laat met deze tips geen ideeën meer verloren gaan en zet uw creatieve brein aan het werk!