2010 was het jaar van de social media. Dit jaar zal het gebruik van social media alleen nog maar toenemen. Steeds meer bedrijven zien dan ook het belang om hier actief aan deel te nemen. Naast de bekende social media, komen er steeds meer nieuwe social media bij. Zo lanceerde de 16-jarige Tim van Elsloo op 21 januari ‘Blytes’, een nieuwe Nederlandse sociale netwerksite die de concurrentie aan wil gaan met Hyves en Facebook. Volgens de jonge ontwikkelaar is Blytes een combinatie deze netwerksites gecombineerd met alle goede functies van Twitter.

Tim van Elsloo verwacht dat hij zich kan onderscheiden ten opzichte van zijn grote concurrenten vanwege de eenvoud en de overzichtelijkheid die de website biedt. Daarnaast zou zijn ‘Blytes’ beter kunnen innoveren dan deze grote concurrenten, omdat zij volgens de jonge ontwikkelaar met verouderde systemen werken. Tim verwacht dan ook binnen een jaar tussen de tienduizend en de honderdduizend leden te hebben. Hij leek aardig op weg, mede dankzij de ‘free publicity’ die hij gekregen heeft op verschillende blogs en op Nu.nl. ‘Blytes’ had binnen enkele dagen al vijf duizend leden, totdat Tim van Esloo de website vier dagen na de lancering offline moest brengen. De redenen om Blytes.nl offline te brengen, zijn het feit dat ‘Blytes’ op dit moment niet blijkt te voldoen aan een aantal (wettelijke) randvoorwaarden, zoals WBP en AV, de aanhoudende druk op de server en hack-pogingen. Het lijkt erop dat de website te vroeg gelanceerd is.

Zal ‘Blytes’ daadwerkelijk een noemenswaardig marktaandeel krijgen in de toekomst? Ik verwacht dat ‘Blytes’ een stuk meer te bieden moet hebben dan nieuwe features en een uitstekende gebruiksvriendelijkheid, om een groot publiek te trekken. Naar mijn verwachting zullen mensen niet snel overstappen naar een andere sociale netwerksite. Redenen hiervoor zijn het feit dat mensen graag werken vanuit één account (tenzij men er een ander doel voor heeft), het moeten verlaten van het reeds opgebouwde netwerk en het opnieuw plaatsen van alle informatie en media. Maar ik ben erg benieuwd naar het vervolg van ‘Blytes’.