In mijn laatste artikel beweerde ik dat social media goed aansluit op het gedachtegoed van ‘het nieuwe werken’. 82% van de medewerkers vindt dat werkgevers zich meer zouden moeten inspannen om flexibel werken mogelijk te maken. Mede om deze reden brengen wij van DailyBrand dit onderwerp onder de aandacht. Zowel de voor- als de nadelen worden in dit artikel uiteengezet. Na het lezen van dit artikel kunt u als werkgever of als werknemer bepalen of ‘het nieuwe werken’ voor u of uw organisatie is weggelegd.

Bij ‘het nieuwe werken’ gaat men flexibeler om met de arbeidstijd en de werkomgeving. Er dient een balans gevonden te worden tussen het geven en nemen van de werktijd. Over het algemeen blijken Nederlanders zeer positief over flexibel werken. Maar liefst 85% vindt het een goede zaak als werknemers hiertoe de mogelijkheid wordt geboden. Opvallend is wel dat dit percentage niet in elke branche even hoog is. Medewerkers uit de branches cultuur, recreatie en entertainment hebben minder vertrouwen in ‘ het nieuwe werken’. Voor bijna 90% van de niet-flexibele werkers is ‘het nieuwe werken’ niet toegestaan. Circa 60% van deze groep wil, indien toegestaan, flexibel gaan werken. Op dit moment werkt ruim eenderde van de werkende Nederlanders flexibel.

Er worden drie belangrijkste redenen opgegeven waarom flexibel werken een uitkomst kan zijn. Een veel genoemde reden is het verminderen van de kinderopvang. Omdat de mogelijkheid geboden wordt om eerder of later te beginnen, kunnen files worden vermeden. Dat is de tweede belangrijkste reden. Ook denken veel mensen dat flexibel werken kan leiden tot een grotere arbeidsparticipatie. Werknemers kunnen binnen hun contract namelijk meer gaan werken. Naast deze drie voordelen biedt het medewerkers nog allerlei andere voordelen. Zo blijkt dat men meer vrijheid ervaart en meer tijd voor zichzelf over houdt. Daarnaast neemt de hoeveelheid stress af en is men even gelukkig of zelfs gelukkiger geworden. Doordat men meer thuis is kan er meer aandacht worden gegeven aan het gezinsleven. Verder blijken zij 8% productiever te zijn. Mensen die flexibel werken zijn door deze voordelen eerder bereid om over te werken en zijn meer tevreden over hun baan.

Naast al deze voordelen geldt er ook een aantal nadelen bij ‘het nieuwe werken’. Zodra men minder vaak op de werkvloer te vinden is, kan dit leiden tot communicatieproblemen en te weinig face-to-face contact. Indien er te weinig controle is, zou de medewerker misbruik kunnen maken van de vrijheid die hij of zij geniet. Het is daarom noodzakelijk om duidelijke afspraken te maken. Belangrijk is het zorgen van een goede bereikbaarheid en het creëren van voldoende contactmomenten met collega’s.

Is het bij uw organisatie toegestaan om flexibel te werken? En in hoeverre maakt u hier gebruik van? Afsluitend heb ik voor de mensen die de mogelijkheid al hebben om flexibel te werken nog een vijftal tips. Voor de mensen waar het niet toegestaan is om flexibel te werken, maar dit wel willen, heb ik een geheugensteuntje.

1. Check je mail eens thuis, voordat je naar kantoor gaat. Zo kun je later vertrekken, reis je een stuk rustiger en kun je eenmaal op je werk, ook echt beginnen met je werk.
2. Vervang de eerstvolgende keer de, toch wat ouderwetse, meeting of vergadering door teleconferencing. Net zo effectief en veel beter voor het milieu.
3. Werk deze week een dag in een zwartwerk center. Met gegarandeerd goede koffie, een prettige werksfeer en mooie netwerkkansen.
4. Pak een ochtend buiten de spits de trein en gebruik de reistijd om in alle rust stukken door te lezen.
5. Schrijf eens een groot rapport thuis. Scheelt je reistijd en is vaak nog rustiger ook.

Het geheugensteuntje en de tips zijn afkomstig van www.hetnieuwewerkendoejezelf.nl.